2017. február 5., vasárnap

Tétova vaddisznó alsógatyában

Kiki Roller ki-ki válik című könyvének remek borítója szívem szerint vastagabb papírt érdemelt volna, ez azonban kevésbé zavart, mint a nem túl elegáns tördelés, és az ízlésemhez képest fukarul mért belső margók.

A könyv elvileg a válásról szól, amit a cím mellett a huszadik oldalon olvasható elmélkedés is előre vetít: "Miért akarnak a csajok mindenáron megházasodni? Nem tudom. Talán tudat alatt érzik: házasság nélkül nem lehet elválni."

A bőséges, akár hím-sovinisztának is minősíthető elmélkedéshalmaz egy felettébb rosszul és csúnyán elvált férfi megkeseredett, cinikus okfejtése, miközben rövid, stand up-szerű fejezetekben tárul fel előttünk egy sodródó, gyenge ember és egy meglehetősen hamis fehérnép kapcsolata. Zűrös az egész, anyósának szeretője volt, egy idős kultúrkomisszár, aki nem véletlenül telepítette szeretője lányát, Kiki későbbi feleségét a saját ingatlanjába. Nem atyai érzelmek vezérelték,  hanem a praktikum, egyfajta sajátosan inceszt háromszöget (négyszöget, ötszöget) generálva.

Szóval eleve hányingeres viszonyok tárulnak elénk, ez alól Kiki sem kivétel, de ő inkább csak a szívével csal, mert valójában meglehetősen tehetetlen, vagy ha minősíteni akarnánk, akkor mulya. Egyébként erkölcsi gátak őt sem tartanák mederben. Míg ő a felesége áldozata, felesége a saját sorsa áldozata, a gyermekük talán mindkettőjük áldozata, és még ragozható lenne a történet, azonban Kiki a maga tehetetlenségében (de nem jámborságában) természetes vesztese a játszmának, amiben senki sem lehet győztes.

A teszetosza pasi élményfeldolgozása, az öniróniába hajló életszemlélet mindvégig jellemzi az olvasmányosan megírt történetet, hatalmas dráma és tragédia az egész, de persze a személyek és a tárgyak némi mozgásán, a viszonyok átrendeződésén túl a fő tragikum az epe megkeseredése és talán az, hogy hősünk ugyan végiglektorálja letűnt párkapcsolata minden zegét-zugát, azonban semmi újrakezdésre utaló nyom nem lelhető fel nála: Kiki (akit a szerző mindvégig kisbetűsen ír, talán annak önértékelését jelezve) továbbra is bent marad a mókuskerékben, esetleg arra várva, hogy az újra pörögni kezdjen, talán a semmire.

Válásba keseredett, gyámügyre járkáló apák nagy elégedettséggel forgathatják e könyvet, a női jogok élharcosainak pedig segíthet magas szinten tartani a harci kedvüket. (kiki roller: ki-ki válik. Budapest, SGB Kft., 2015. 295 p.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése